Dit weekend (26 en 27 november) vinden in De Zoerla in Zoerle-Parwijs de eerste workshops plaats voor het openluchtspektakel de Merodes.

Regisseur Luc Stevens en zijn team gaan er samen op zoek naar geschikte rollen voor de acteurs, dansers, figuranten en muzikanten die mee willen spelen tijdens het openluchtspektakel de Merodes dat zich afspeelt in mei 2012. De voorbereidingen voor het Openluchtspektakel de Merodes draaien ondertussen al op volle toeren. Dringend tijd dus om over te gaan tot het verdelen van alle taken op, naast, achter en voor de schermen. In het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 november organiseren we dan ook een eerste belangrijke moment waarin we op zoek gaan naar wie geschikt is voor welke rol en willen we de medewerkers achter de schermen van de eerste info voorzien.
Op dit moment zijn er al 350 inschrijvingen, maar dat mogen er altijd meer zijn. En wie speelt de hoofdrol van Jeanne de Merode? Zijn er nog echte Brigands in Westerlo die het willen opnemen tegen de Franse troepen? Kan jij paardrijden? Of heb je liever een rol achter de schermen als steward, naaister voor de kostuums of schminker?
 
Openluchtspektakel de Merodes in mei 2012
Dit jaar is het net een eeuw geleden dat gravin Jeanne De Merode in haar kasteel trok. Om die reden zijn er de voorbije maanden al heel wat activiteiten georganiseerd. De ongetwijfeld grootste gebeurtenis vindt plaats tijdens de laatste twee weekends van mei 2012. Dan organiseert de gemeente samen met Luccrea een groots massaspektakel aan de twee kastelen van De Merodes. (9 voorstellingen).

Het spektakel
Tot 1200 toeschouwers per voorstelling vertrekken aan het kasteel van prins De Merode. Ze worden daar ondergedompeld in een middeleeuws dorp waar er gefeest wordt, waar Jan de Merode met koetsen en gevolg toegejuicht wordt, waar we danstaferelen op het water zien en een schitterend gemaskerd bal begeleid door een meer dan honderdkoppig orkest u ongetwijfeld zal charmeren. Strijdende paarden, kanonnen en schietende Spaanse en Staatse soldaten laten u het gevecht om het kasteel in levende lijve meemaken. Nadien kan u genieten van een prachtig wandeltheater langs de Neet en de Markt. U bent zo toeschouwer van het grote conflict tussen Franse troepen en onze stoere Brigands. Het verhaal van gravin Jeanne De Merode wordt gebracht op een 600 m² groot podium met ons schitterend kasteel-gemeentehuis als decor. Honderden acteurs en dansers nemen u mee in een grandioze apotheose met een klank- en lichtspel waarbij u ogen en oren tekort komt.

De voorbereiding
De voorbije maanden is er hard gewerkt. Alle liedjes die gespeeld worden aan het nieuwe kasteel werden gecomponeerd door onze professionele Westerlonaren Leo, Tim en Tom Ouderits. De internationaal bekende dirigent-componist Jan Van ter Oost creëerde liederen voor het oude kasteel. De zang wordt gecoacht door Erik Vinken en de choreografie staat onder leiding van Ann Cuyvers, leerkracht van de muziek- en dansacademie Geel-Westerlo. De regie en het script zijn in handen van Luc Stevens die de voorbije jaren onder andere de twee succesvolle producties Gheelamania en Mol-In-Scène in handen had.

Gezocht!
Ondertussen zijn we klaar om te starten met de acteurs, dansers, zangers en muzikanten. Momenteel zijn er al 350 mensen die zich geëngageerd hebben. Dat wil zeggen dat we nog op zoek zijn naar een 150-tal enthousiaste mensen die mee in het project willen stappen. Want 500 mensen op het theater brengen, dat is ons streefdoel! En daarnaast zoeken we ook nog naar heel wat helpende handen: naaisters, schminksters, decorbouwers, stewards,...

Workshops op 26 en 27 november
Op 26 en 27 november organiseren we in De Zoerla in Zoerle-Parwijs workshops voor mogelijke dansers, zangers en acteurs. Figuranten krijgen er een toelichting. Diegenen die meer willen zijn dan figurant komen in handen van de regisseur die, samen met de andere verantwoordelijken, op zoek gaat naar goede dansers, acteurs en zangers. Waag uw kans! We verzekeren u een onvergetelijke belevenis.
Inschrijven kan digitaal via het e-loket op http://www.westerlo.be. Je kan ook bellen naar 014 53 91 78 of 0478 62 77 99 van de communicatiedienst van de gemeente. Of kom langs tijdens de workshops. Het programma van de workshops vind je ook op http://www.westerlo.be.
 
Niet twijfelen, kom gerust langs en breng iedereen mee die ook geïnteresseerd is. Ook ouders en partners van acteurs, zangers en dansers zijn zeker en vast welkom. Zo maken ook zij dit uniek stukje Westerlo van dichtbij mee.
Heb je vragen, dan kan je terecht bij de communicatiedienst van de gemeente op 014 53 91 78, 0478 62 77 99 of info@westerlo.be.